Wyszukiwarka opisów zawodów
Nazwa: | Weterynaryjny kontroler sanitarny |
---|---|
Kod: | 325512 |
Synteza: | W ramach państwowego nadzoru weterynaryjnego, pod nadzorem głównego lekarza weterynarii kraju, kontroluje warunki sanitarne i weterynaryjne produkcji, przetwarzania oraz składowania środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach i zakładach przetwórstwa mięsnego, zakładach drobiarskich, zakładach przetwórstwa rybnego, oborach, zlewniach mleka i zakładach mleczarskich, zakładach badania i przetwarzania dziczyzny, chłodniach składowych. |
Zadania zawodowe: |
przeprowadzanie kontroli stanu sanitarnego produkcji, przetwarzania i składowania środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego (kontrola surowców, czystości pomieszczeń i urządzeń, higieny personelu i aktualności ich książeczek zdrowia, przestrzegania technologii produkcji itp.); pobieranie próbek z różnych faz produkcji (w tym próbek mleka w skupie) do badań laboratoryjnych, ich zabezpieczanie i znakowanie; sporządzanie protokołów z kontroli sanitarnej (porównywanie z wymogami i zestawieniami wyników kontroli), powiadamianie przełożonych o stwierdzonych uchybieniach; badanie przed- i poubojowe zwierząt rzeźnych i mięsa oraz drobiu, królików, nutrii, dziczyzny i ryb; dokonywanie podziału konfiskat poubojowych na karmę dla zwierząt futerkowych i konfiskaty utylizacyjne. |